Yhteystiedot

Aija Narvi
Tampere

044-3171757
sähköpostisoite
aijaicats@gmail.com

www.aijaicats.com

Vinkkejä pennunostajalle

*laita paljon painoa terveysasioille
*ota selvää, onko vanhempia testattu Felv ja Fiv negat., HCM negat, onko vanhempien sydämet ja munuaiset ultrattu
*ragdolleilla kuten muillakin rotukissoilla on perinnöllisiä sairauksia, joita voidaan eliminoida pois käyttämällä terveystestejä ennen astutuksia

Usein kysyttyä

Miksi pentu maksaa niin paljon? Pentuja myydään netissä halvemmalla… 

Meillä lemmikiksi myytävä pentu maksaa 950 €. Tuohon hintaan Suomen Kissaliittoon rekisteröitävät pennut on rokotettu 2 kertaa, eläinlääkäri on tarkastanut ne ja kirjoittanut niille terveystodistuksen, ne on mikrosirutettu ja pojat varhaiskastroitu ja tytöt varhaissterilisoitu.

Pennut on ruokittu laadukkaalla, monipuolisella pentujen täysravinnolla ja luovutettaessa ne ovat täysin sisäsiistejä. Pennut saavat mukaansa penturepun, jossa on pennulle tuttuja ruokia, pentuopas, kasvattajan omat ohjeet, leluja ja erilaisia hyödyllisiä tarvikkeita pennulle. 

Mistä pennun hinta koostuu

Pennun hinta muodostuu menoista, jotka alkavat aikaisemmin, jo ennen kuin pentu edes syntyy. Vaikka kasvatus ei olekaan työ vaan harrastus, niin todellisuudessa se vaatii paljon työtä, aikaa ja rahaa. Kaikki kasvatuksessa käyttämämme kissat jalostus testataan. Niille teetetään Felv ja FIV testit sekä veriryhmämääritys. Käymme kissojemme kanssa aktiivisesti näyttelyissä, jotta saamme palautetta eri maiden hyvin koulutetuilta kissatuomareilta kasvateistamme. Käytämme paljon muiden kasvattajien uroksia ja maksamme astutusmaksut pentujen isän omistajalle. Panostamme kissojen laadukkaaseen ravintoon ja virikkeelliseen elinympäristöön. 

Menot kasvattajalle ensimmäisestä 5 pennun pentueesta (osalle kissoista se on myöskin viimeinen pentue):

1500 € naaraan ostohinta, tuontikulut ja rekisteröinti
500 €/vuosi naaraan pito ( perushuolto, näyttelykulut)
500 € naaraan eläinlääkärikulut / terveystutkimukset ( Felv, Fiv, verikokeet, ultraus yms)
750 € astutusmaksu urokselle

170 € pentujen rekisteröinti Kissaliittoon

800 € pentujen mikrosirutus, eläinlääkäritarkastus, rokotukset 2 kertaa
400€ pentujen ruoka ja hiekka

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

yhteensä 4620 € 

Tulot ( 5 x 950 € ) = 4750 € 

Tulot 4750 € - Menot 4620 € = 130 €

Naaraan ensimmäinen pentue maksaa siis kasvattajalle noin 4620 €, jos naaras synnyttää itse, ilman eläinlääkärin apua. Keisarinleikkauksessa kulut ovat helposti 1000 €, joita ei ole otettu huomioon laskelmassa. Usein kaikki ei suju näin ongelmitta, vaan erinäisistä syistä kuluja tulee lisää. 

Yllä olevan laskelman mukaan jokaisen pennun ( pentueessa 5 pentua) kulut ovat 4620 jaettuna viidellä = 924 €. Tässä ei ole huomioitu lainkaan kasvattajan työtä, eli vain rahalliset menot. Keskimäärin rotukissan pentu myydään meillä lemmikkitasoisena 950 € hintaan. Ensimmäisen pentueen kulut saa juuri ja juuri takaisin ja vaivanpalkkaa jää 130 €. 

Seuraavassa pentueessa kulut ovat muuten samat, mutta naaraan ostohinta ja osa terveystutkimuksista jää pois.  2. pentue ( 5 pentua) maksaa kasvattajalle noin 2600 €, jolloin 5. pentueen pentueessa jokaisen pennun kulut ovat noin 500 €. Jos pentu maksaa 950 €, kasvattajalle jää hyvässä lykyssä 450 € / pentu. Läheskään aina ei käy näin onnellisesti. Usein sattuu odottamattomia pentujen ja emon eläinlääkärikuluja yms. ja niihinkin pitää vain varautua etukäteen. 

Kaikki pennuista saatava raha käytetään uusien kasvatuskissojen hankintaan (kissan hankintahinta, rekisteröinti, lento, rahti, rokotteet, testit, sirut, viranomaispaperit yms.), näyttelyissä käymiseen ( hotellit, bensat, laivat, näyttelymaksut noin 44 € / kissa/ pv), kissojen testeihin (HCM, PKD, FeLV, FIV, ultraukset jne)

Kasvattaja on myös hoitanut pentuja huolella ja rakkaudella kolmen kuukauden ajan, jotta ne kasvaisivat terveiksi ja juuri niin sosiaalisiksi ja lempeiksi kuin ostaja odottaa ragdollinsa olevan. Kasvatus on mielenkiintoine ja paljon antava harrastus, mutta rahallinen hyöty siitä jää paljon vähäisemmäksi kuin yleensä luullaan.