Yhteystiedot

Aija Narvi
Tampere

044-3171757
sähköpostisoite
aijaicats@gmail.com

www.aijaicats.com

Vinkkejä pennunostajalle

*laita paljon painoa terveysasioille
*ota selvää, onko vanhempia testattu Felv ja Fiv negat., HCM negat, onko vanhempien sydämet ja munuaiset ultrattu
*ragdolleilla kuten muillakin rotukissoilla on perinnöllisiä sairauksia, joita voidaan eliminoida pois käyttämällä terveystestejä ennen astutuksia

Kissafani 6/2018 lehdessä hienot kuvat kissoistamme

Follow Us

Share |
03.12.2018

Suurilevikkisessä KIssafani lehdessä 6 /2018 (lukijoita 26.300) on kissaesittelyssä ragdoll rotu ja meidän kissalamme kissat pääsivät lehdessä näyttävästi esille. Lehteä on myynnissä mm. Sokoksen lehtipisteessä ja Prismoissa. Lehdessä on paljon mielenkiintoista kissa asiaa. 

Tässä juttu...

Kasvatustyötä tehdään yhteishengessä Ragdollien terveydentila hyvä
Ragdollien kasvattaja Aija Narvi arvostaa kasvatustyössä ensimmäisenä rodun terveyttä, toisena
luonnetta ja vasta kolmantena tulee hänen mukaansa ulkonäkö. Ragdollien kasvatus onkin tänä päivänä Suomessa hyvällä mallilla.
Tietämys kissojen perinnöllisistä sairauksista on viime vuosina parantunut huomattavasti. Aija Narvi kiittää siitä muun muassa Kissaliittoa, joka järjestää muutaman kerran vuodessa kissojen terveyspäiviä, joissa kerrotaan kaikki saatavilla oleva uusi tieto kissojen sairauksista Ragdolleilla perinnölliset sairaudet ovat HCM eli sydänlihaksen paksuuntuminen sekä munuaissairaus. HCM:ää aiheuttava geenivirhe on löydetty ja geenitestit ovatkin nykyisin pakollisia. Aija Narvi on ollut alusta alkaen kiinnostunut kissojen terveysasioista. Hän ultrauttaa kaikkien jalostuksessa käyttämiensä kissojen sydämet sekä munuaiset. – Kissat ovat nykyisin entistä terveempiä. Meillä Suomessa kasvatus onkin huippuluokkaa verrattuna muihin maihin, sillä meillä kissoja testataan huomattavasti enemmän. Narvi on käyttänyt jalostuksessa kissoja, joiden sukupuun hän tuntee hyvin jopa 10 sukupolven taakse. – Tutkin sukupuut todella tarkkaan ja lasken sukusiitosprosentit, ettei uroksen ja naaraan puolelta löydy sukulaisuutta. Se on varmaan yksi syy, miksi omat kissani ovat niin terveitä.
Kymmenisen vuotta ragdolleja kasvattanut Narvi on sitä mieltä, että ragdollien kanta on Suomessa tällä hetkellä hyvä. Erityisesti tuontikollien lisääntynyt määrä pitää huolen siitä, että meillä ei juurikaan esiinny sisäsiittoisuutta. – Kissojen tuonti ulkomailta on helpottunut EU:n myötä ja se on hyvä asia. Kun aloin kasvattaa ragdolleja, oli paljon vaikeampaa. Toiset kasvattajat eivät mielellään lainanneet omia linjojaan muille kasvattajille. Nykyisin yhteistyö kasvattajien välillä on ihan eri luokkaa. Yhteistyössä on huomattavasti enemmän plussapuolia, Narvi toteaa. Narvin kotona asuu tällä hetkellä kuusi kissaa, joista ensimmäisenä taloon tullut Alli on nyt 11-vuotias. – Lapsuudessa meillä oli aina tavallisia maatiaiskissoja. Reilut kymmenen vuotta sitten kiinnostuin rotukissoista. Alussa kiinnosti eniten pyhä birma, maine coon ja ragdoll. Kun kissakuume oli pahimmillaan, löysin ihanan ragdollin, Allin, joka on edelleen tosi terve, pirteä ja elinvoimainen. Sillä ei ole vielä mitään vanhuuden oireita.
Alussa Aija Narvi kuljetti Alli-pentua mukanaan jopa töissä, mutta huomasi pian, että parasta olisi hankkia sille oma kissakaveri. Elli muutti taloon, kun Alli oli vuoden vanha. Siitä vuoden kuluttua Aija Narvi hankki kolmannen ragdollin, Einon, jonka leikkautti heti. – Eino oli silloin ensimmäinen Suomessa syntynyt suklaa ragdoll eli sillä on täysin valkoinen turkki ja suklaanvärinen naamio sekä korvat ja tassuissa sekä hännässä suklaata. Aija Narvi ei halua laittaa omia kissojaan kiertoon, koska ne ovat hänelle perheenjäseniä. Siksi hän on hankkinut kissoilleen sijoitusperheitä. – Meillä on ollut hienoa yhteistyötä sijoitusperheiden kanssa. Olemme käyneet yhdessä näyttelyissä. Parhaimmillaan näyttelyssä on ollut jopa kahdeksan kissaani.
Aija Narvilta riittää ylistäviä sanoja ragdollin luonteesta. – En meinannut alussa uskoa, miten suuri ero maatiaiskissojen ja ragdollien luonteessa on. Ragdollit ovat luottavaisia ja uteliaita myös vieraita ihmisiä kohtaan. Aina ne tulevat haistelemaan, olipa kyseessä sitten remonttimies tai postinkantaja. Narvin mukaan ragdoll sopii kaikenlaisiin perheisiin, yksinäisille ihmisille, eläkeläispariskunnalle tai vaikka lapsiperheeseen. – Ragdoll oppii jo melko pentuna vetämään kynnet sisäänpäin, joten se ei raavi eikä pure. Toki se voi todellisessa vaaratilanteessa puolustautua. Mutta ragdoll on kyllä mitä mainioin seuralainen.
– Olen huomannut, että rotu sopii varsin hyvin terapiakissaksi. Niin paljon siitä on iloa ja seuraa, AijaRoi_on_sininen_colourpoint_2O8A1672_1.jpgEino_on_suklaa_ragdoll_ikaa_9_vuotta_0251.jpgBella_on_lila_colourpoint_ikaa_11_kk_IMG_20181006_184713.jpgAijaiCats_Glamoros_Gaya_on_sininen_mitted_kuvioinen_ragdoll_ikaa_4_vuotta_IMG_20181014_190315.jpg
Alli_on_sininen_bicolour_ikaa_11_vuotta_IMG_20180907_091908.jpg 

IMG_20181129_124611.jpgIMG_20181129_124625.jpg

14.04.2019Sw näyttelystä Unskille ja Bellalle sertit
19.03.2019Olemme mukana Kes-Kis näyttelyssä Jyväskylässä la 23.03.2019
26.02.2019Nellin ja Uman tytöillä oma blogi
06.02.2019Hyvät arvostelut Bellalle ja Saxonille Porissa
01.02.2019Meitä näkee Satakissan näyttelyssä 2.2.2019 Porissa
20.01.2019Sarain pennut varattiin Kirsin perheeseen Jämsään
20.01.2019Nellin tytöt Emilia ja Emilie varattiin Pauliinan perheeseen
08.01.2019Nellin tyttö Emma valloitti Janin perheen Espoosta
07.01.2019Emil hurmasi Pasin perheen Tampereelta
05.01.2019Helenin pentu Dani sai tänään loppuelämän kodin

Siirry arkistoon »